Over ons


Wilma van Driel

Wilma van Driel aan het werk Boekbinderij PapyrusIn september 1997 heb ik mijn hart verloren aan het boekbinden. Vanwege de wens om met mijn handen te gaan werken kwam dit vak als best passend naar voren en sindsdien vormt het de kern van mijn bestaan.
Na een stage bij de Leydsche Boeckbinder ben ik in januari 2002 begonnen met Boekbinderij Papyrus in Leiden. Van mei 2008 tot augustus 2014 was mijn bedrijf gevestigd aan de Vollersgracht, in het centrum, daarna betrok ik een prachtige werkplaats aan de Frambozenweg 173, op het bedrijventerrein Veiling bij de Stichting Werk en Onderneming, waar ook ruimte genoeg bleek te zijn voor de letters en drukpersen van mijn compagnon Bert Rigters.
Ik heb mijn opleiding gedaan bij ’t Ambachthuys te Den Haag (diploma Jonggezel) en volgde bij het ICN (Instituut Collectie Nederland) in Amsterdam de 2-jarige cursus Boek- en Papierrestauratie.
Al vrij snel ben ik workshops en cursussen boekbinden gaan geven.
Lesgeven betekent delen en dit is voor mij de mooiste manier om mijn kennis en ervaring door te geven.
Daarnaast vind ik het enorm belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik volg daartoe al jaren workshops bij diverse ‘meesters’ en ook met het onderzoeken en opzetten van allerlei onderwerpen voor mijn eigen workshops, hoop ik een bijdrage te leveren aan het vak.

Ik ben lid van de Vereniging Nederlandse Handboekbinderijen, donateur van Stichting Handboekbinden en van Drukwerk in de Marge.

Ellen Janssen

Vele jaren heb ik met veel plezier, een dag per week, bij boekbinderij Papyrus de aangeboden boeken gerestaureerd.

Maar tijden veranderen, waardoor ik niet meer iedere week naar Leiden reis om aan de boeken te werken. Gelukkig is de samenwerking met Boekbinderij Papyrus gebleven, zodat u voor het restaureren van boeken toch bij mij terecht komt, hetzij digitaal, hetzij omdat Wilma van Driel u met mij in contact zal brengen. Ik werk alleen vanuit mijn atelier in Bodegraven, waar u natuurlijk altijd welkom bent.

Heeft u een vraag over het restaureren van uw boek, neem dan contact met mij op,
per email: info@handboekbinderij-ellenjanssen.nl, of telefonisch 06 51027775.
U kunt ook een kijkje nemen op mijn website: www.handboekbinderij-ellenjanssen.nl

Bert Rigters

Bert Rigters boekbinderij Papyrus

Ik heb de opleiding tot grafisch technicus gedaan op de Amsterdamse Grafische School tussen 1974 en 1978. Daar leerde ik (nog net) zetten en drukken in boekdruk, iets dat in de jaren vlak na mijn diplomering snel minder werd en in de grafische productie-omgeving nagenoeg verdween. Ik ben meer dan 40 jaar werkzaam in de grafische industrie in diverse bedrijven en functies, waardoor ik zeer veel facetten van het grafisch productieproces heb leren kennen.
Maar daarnaast ben ik ook zetter/drukker/typograaf gebleven en heb ik nog onlangs de 2-jarige opleiding typografie en boekverzorging aan het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen gevolgd.
Met mijn begin 2018 verworven Eickhoff en Hauer proefpersen ga ik samen met Wilma van Driel kleine ‘private press’ uitgaven verzorgen.
Er is een hoeveelheid loden letter (Bodoni, Garamont, Folio e.a.) en houten letter (o.a. de Questa Grande en de Antique Ornamented) beschikbaar om typografische werkstukken mee te maken en in te zetten in lessen en workshops.

Ik ben donateur van Drukwerk in de Marge, de Stichting Handboekbinden en de Vereniging Nederlandse Handboekbinderijen.