Per september 2022 zal er geen opleiding tot boekbinder meer zijn bij Boekbinderij Papyrus.
Na jarenlang intensief met deze vorm van lesgeven bezig te zijn geweest, is het nu tijd voor andere wegen.
Er komt een gloednieuw concept voor in de plaats, in de vorm van een ‘Project-klas’, waarbij we in kortlopende series van 2 tot 4 achtereenvolgende vrijdagen met allerlei onderwerpen aan de slag gaan.
Dit kan een verdieping zijn van de reeds opgedane kennis, een nieuwe bindwijze, een beginnerscursus, het onderzoeken van boekconstructies, of het maken van verschillende sierpapieren.
Ook zal in deze serie het drukken op een Eickhoff proefpers voorbij komen, in combinatie met het boekbinden. Denk daarbij aan lettermateriaal in lood en hout, diverse kleuren inkt en het maken van een compositie, onder deskundige leiding. Om vervolgens het resultaat in een unieke bindwijze vorm te geven.

Bij elke ronde staat aangegeven voor wie deze geschikt is. Het aantal deelnemers zal afhangen van het soort project.

Programma Project-klas op vrijdag

9 – 16 – 23 september – PAPIEREMENT – Bert Rigters en Wilma van Driel
In drie vrijdagen werken we aan het drukken van stroken papier voor een harmonica (denk aan een ‘draaiorgelboek’). De bedrukking is in 3 kleuren, waarvan er 2 al zijn voorgedrukt. De derde kleur (een gedicht en de naam van de deelnemer) zetten en drukken de deelnemers zelf. We rillen en vouwen vervolgens de harmonica tot een handzame stapel en verwerken deze in een prachtige doos!
Zowel het drukken als het bouwen van de doos doe je onder deskundige leiding.
Max. 6 deelnemers
Enige ervaring met boekbinden is gewenst
Kosten €195,- inclusief materiaal

Papierement in ontwikkeling

We zijn hard aan het werk de eerste project-klas 'Papierement' voor te bereiden. Dit kunnen we er over kwijt: het wordt een spannende en avontuurlijke cyclus die je nog lang zal bij blijven door het resultaat! Het prachtige Canson Montval papier vormt de basis. Hiermee drukken en vouwen is een feest. En ook de bijbehorende doos wordt uitdagend mooi!

11 – 18 – 25 november – BRADELBAND – Wilma van Driel
Van deze elegante bindwijze maken we 2 variaties, waaronder ook een enkelkatern, die naast de technische uitdaging ook ruimte biedt voor een creatieve uitvoering. Rondzetten en knepen en het maken van een titel horen bij het hele proces! Voor inhoud van de boeken wordt gezorgd.
Max. 8 deelnemers
Ervaring met boekbinden is gewenst
Kosten €195,- inclusief materiaal

24 feb – 3, 10 en 17 mrt – KRUISLINGS – Wilma van Driel en Bert Rigters
Zetten, drukken en een doos bouwen, een beetje anders…
(foto’s zijn nog niet beschikbaar)
Max. 6 deelnemers
Enige ervaring met boekbinden is gewenst.
Kosten € 260,- inclusief materiaal